【一家六口住三層獨立屋】人工由6000半年升價10倍 林盛斌爆成功發達秘訣

一講到林盛斌(Bob),相信大家都總會想起他是圈中著名的多仔公,作爲一家之主的他每天努力揾錢養家。

 

可是,很多人都很奇怪,究竟從來不靠外貌取悅觀衆的Bob究竟是如何在熒幕前得到大家的喜愛呢?

 

事實上,獲得今時今日位置的Bob背後其實是藏著很多辛酸,才可以捱得一個出頭天。

 

 

Bob曾經就在社交網以長文分享了自己如何從第一份工,做到現在的地步,而當中他透露其實只有一個秘訣。

 

Bob透露他第一份工是在電台當Sales,底薪只有6、7000元,當時他只抱着一個心態:

「我人生第一份工,就係喺電台做Sales。 當年我嘅銷售成績,今日回想返,算唔錯,由起初底薪六七千蚊,只係短短半年時間,到我離職嘅時候差唔多出緊六七萬一個月,以一個啱啱大學畢業出嚟做嘢嘅死𡃁仔嚟講,直頭係好似人生大贏家咁!」

 

後來,他才獲得賞識轉做DJ,繼而加入了TVB開始接洽各大公司晚宴及婚宴司儀工作,憑風趣幽默的風格令他成為金牌司儀。之後Bob頻頻接廣告、司儀,再開舖、開公司成為老闆,撈得風生水起。

 

他續寫出自己成功之道:「點解我可以做到?因為我好明白一個道理:我唔係打緊一份工,我係經營緊我嘅生意,如果你只係當一份工,你得到嘅只係人工。如果你當係自己生意,你得到嘅就係利潤同回報。」

 

他強調,因為好重視自己的生意,自己不會讓它有失敗的一刻,所以更容易獲得成功!

 

而現年41歲的Bob,與太太婚後育有三女一子,一家六口還搬進了三層獨立屋,希望Bob能以這個心態繼續努力,正在灰心的你們也切勿放棄!

 

 

 

(綜合報導)

 

SHARE